Savo straipsnyje apie vintažines rankines buvome užsiminę, kaip jas valyti ir prižiūrėti. Šį kartą noriu plačiau aptarti, kaip teisingai prižiūrėti Jūsų turimas odines rankines, delnines ar pinigines. Šie patarimai tikrai pravers visų odos gaminių priežiūrai.

Minkštos ir lakuotos odos priežiūra

Jei nutiko taip, kad oda susitepė, suteptas vietas patariama valyti tik minkšta medžiaga. Nereikia stipriai trinti, nes oda gali prarasti savo savybes ir išvaizdą. Nuvalius padėti ir palikti kambario temperatūroje džiūti. Jokiu būdu nedžiovinkite odinių gaminių prie atviros ugnies ar ant radiatorių, oda tiesiog deformuosis. Išdžiovinus – patariama apdoroti odos priežiūrai skirtomis priemonėmis. Tokių priemonių galima rasti batų parduotuvėse.

Kad rankinė ilgiau tarnautų, odą reikia nuolatos prižiūrėti. Rekomenduojama atnaujinti, valant vandens, muilo ir amoniako mišiniu. Tada minkštu skudurėliu, naudojant ricinos aliejų, gliceriną arba vazeliną, suteikti jai blizgesio.

Baltos odos gaminius atnaujina pieno mišinys su kiaušinio baltymu. O dėmėtas vietas reiktų patrinti svogūnu. Valant odą jokiu būdu negalima naudoti tirpdančių priemonių – benzino, acetono.
Jei apsitrynusiai odai suteikti buvusį patrauklumą, patariama patrinti apelsino žievele.

Stipriai nutrintas odos vietas galima uždažyti su purškiamais (aerozoliniais) nitro dažais. Kadangi aeorozolinių dažų sklaida didelė, purkškite labai atsargiai, kad nesugadinti aplinkui esančių daiktų. Dažus purškite plonu sluoksniu. Storai užpurkšta oda neteks savo elastingumo, gali atsirasti vizualus skeldėjimas.

Jeigu norite užmaskuoti įbrėžimus, patrynimus ir kitus odos pažeidimus, galima pasinaudoti skysta oda (Liquid Leather). Tai odos gaminių remonto priemonė, kurios pagalba odos remontas tampa labai paprastas, atliekamas namų sąlygomis ir nereikalaujantis specialių įgūdžių. Įpjovimai, pradeginimai, įplyšimai ar kitokie nežymūs pažeidimai yra pašalinami be matomų remonto pėdsakų. Būna 7 spalvų.

Lakuota oda neatlaiko žemos temperatūros (žemiau -5C). Nuo drėgmės ir purvo, blizganti lakuota oda pasidengia mažais įtrūkimais. Valyti tokią rankinę reikia švariu skudurėliu ir specialiai tokiai odai skirtomis priemonėmis. Šiai odai netinka įprastas batų odos kremas, nes oda užsiterš ir nebebus blizgi.

Veliūro ir zomšos priežiūra

Veliūro ir zomšos išsitepimo atveju, gaminį visų pirma reikia išdžiovinti. Tada specialiu šepetėliu, prieš zomšos plauką, išvalyti purvą. Vėliau pakartoti pakartoti palei plauką. Purvo pašalinimui gali būti naudojama guma arba trintukas, po kurio panaudojimo, paviršius vėl tampa šiurkštus.

Jeigu rankinė yra stipriai ištepta, galima panaudoti specialiu dėmių išėmikliu arba muiluotu vandeniu (vienas arbatinis šaukštelis skysto muilo vienai stiklinei vandens)
Pabandymui rekomenduojama atlikti valymą arba išbandyti priemonę nedideliame odos plote. Pabaigai panaudokite mišinį su acto ir citrinos rūkštimi (1 litrui vandens 1 arbatinis šaukštelis acto).

Pabaigus valymą, patariama panaudoti specialiomis priemonėmis, skirtomis zomšos priežiūrai (purškiamos priemonės, kurias taip pat galite rasti dažnoje batų parduotuvėje). Jos impregnuos ir suteiks blizgesio.

Dirbtinės odos gaminių priežiūra

Dirbtinės odos rankines būtina valyti vatos tamponėliu, išmirkytu valomajame tirpale (35-45C). Valymo metu neleiskite sudrėkti vidinei gaminio pusei. Valomosios priemonės likučius reikia sausai nuvalyti minkštu skudurėliu. Dirbtinės odos gaminių nerekomenduojama valyti kremais.

Valymui ir poliravimui geriausia naudoti kempinę impregnuota silikonu, jis apsaugo nuo dulkių, purvo ir vandens. Norėdami pašalinti riebalų dėmes su dirbtinės odos geriausia naudoti specialius dėmių valiklius.

Dėmesio!

  • Neleiskite, kad ant odos papultu naftos gaminiai (benzinas, tepalai), šarmai, rūgštys, tirpikliai.
  • Cheminis valymas gali sukelti netikėtą ir neigiamą poveikį produkto kokybei.
  • Nerekomenduojama lyginti.
  • Nebalinti
  • Nesaugokite odinių rankinių plastiko maišeliuose, nelaikykite saulėje. Tai gali pakeisti odos spalvą, gali išblukti.
  • Saugokite ir neperkraukite tokios rankinės ar delninės. Ilgainiui ji deformuosis ir taps nepatraukli.

Tikimės, kad šie patarimai padės jums saugoti ir tinkamai prižiūrėti gaminį, kad jis išliktu mielas ilgus metus.